Neurochirurgia este specialitatea care se ocupa cu investigarea, diagnosticarea.stabilirea conduitei terapeutice si tratamentul afectiunilor asociate sistemului nervos central, maduvei spinarii precum si a nervilor periferici.

In cazul afectiunilor coloanei vertebrale, totul incepe cu durere. Durerea de spate, pe care multi dintre noi o ignoram si pe care ajungem sa o consideram normala, dar care nu este niciodata o simpla durere de spate. Daca persista, daca ajunge sa se manifeste in tipare de disconfort, durerea de spate devine un simptom pentru o lombalgie care se poate transforma intr-o afectiune severa, spre exemplu hernia de disc. Primul medic la care ajung pacientii care acuza dureri de spate este medicul de familie, care in functie de suspiciunea medicala, trimite pacientul la diversi specialisti: reumatolog, neurolog sau neurochirurg. In functie de gravitatea afectiunii, neurochirurgul recomanda interventia chirurgicala sau un tratament conservator pe baza de medicamente si fizioterapie.

Pacientii cu probleme cerebrale, cand ajung la neurochirurg, sunt deja intr-o urgenta. Fie se prezinta cu un traumatism cerebral, in urma unui accident, de cele mai multe ori, fie sunt trimisi de doctorul neurolog. Acestia din urma sunt diagnosticati cu diverse probleme, precum:

·        Accident vascular cerebral, care trebuie operat;

·        Hemoragii, desi sunt rare;

·        Anevrism;

·        Epilepsie, in cazurile in care se poate interveni chirurgical;

Insa, cele mai multe cazuri de pacienti cu afectiuni cerebrale, care ajung la medicul neurochirurg sunt cei cu tumori cerebrale. Pacientii sunt trimisi de medicul oncolog sau neuro-oncolog si ajung inclusiv cu metastaze. Daca un pacient este diagnosticat cu o tumora cerebrala care nu a intrat in metastaza, solutia de tratament optima este interventia chirurgicala. Cel mai bun exemplu in acest sens sunt meningioamele, tumorile care se dezvolta in membrana care protejeaza creierul.